Direct naar inhoud -hoofdmenu - submenu - contact

Annette Booiman Mensendieck en Biofeedback therapeut Mensendieck Moves

Mensendiecktherapie

Oefentherapie Mensendieck..is een paramedische behandelmethode gericht op het opheffen en voorkomen van klachten als gevolg van een onjuist houding- en bewegingspatroon. U wordt bewust gemaakt van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten.

Ook krijgt u inzicht in de reactie van uw lichaam op pijn, overbelasting en spanning. Hierbij wordt gebruik gemaakt van visuele, auditieve en gevoelsmatige feedback. Deze feedback kan verder worden ondersteund met Biofeedback. U gaat op zoek naar de oorzaak van uw klachten en de oefentherapeut begeleid en traint u daarbij in het aannemen van een gezondere manier van functioneren. U leert de onjuiste gewoontes te herkennen en vervolgens te wijzigen in patronen die voor u meer voordelen hebben.

U leert hoe u zelf met klachten kan omgaan en hoe u kunt voorkomen dat klachten terugkeren. De behandeling wordt daarbij op u afgestemd. Dat betekend dat u oefeningen en adviezen mee krijgt die u kunt toepassen in uw dagelijkse woon/werkomgeving. Zowel in uw huishouden, vrije tijd, bij het sporten of tijdens uw werk worden op uw situatie toegespitste adviezen en oefeningen gegeven. Want "gezond bewegen kun je leren".

De betekenis

De naam Mensendieck heeft niets te maken met "mensen" en "dieck" zoals men vaak denkt, maar is ontleend aan de grondlegster van de methode, mevrouw Bess Mensendieck (1864-1957).

Mevrouw Mensendieck was zeer geïnteresseerd in het menselijk houdings- en bewegingspatroon. Naar aanleiding van verschillende studies die zij had gevolgd (o.a. zang, beeldhouwkunst en geneeskunde) ontwikkelde zij een oefenmethode gericht op het voorkomen van klachten die veroorzaakt worden door een verkeerde houding of een verkeerde manier van bewegen.

Bewustwording

Het bevorderen van de bewustwording van de eigen houding en manier van bewegen en vooral de manier waarop houding en beweging verbeterd konden worden stonden daarbij centraal. De gedachte erachter was dat wanneer men inzicht heeft in de klacht en de oorzaak ervan, zelf een actieve bijdrage kan leveren aan het verminderen en/of voorkomen van de klacht.

Sinds 1928 wordt de oefenmethode gedoceerd in Nederland.

Meer informatie over oefentherapie Mensendieck?

Kijk op www.vvocm.nl, de site van de vereniging van de oefentherapeuten.

DTO

Iedereen kan rechtstreeks naar de oefentherapeut. Vanaf 1 juli 2008 is de Directe Toegankelijkheid Oefentherapie (DTO) van kracht. Deze voorziening maakt het mogelijk dat mensen zich direct bij de oefentherapeut kunnen melden, zonder tussenkomst van een (huis)arts.

Is DTO voor iedereen?

De directe toegankelijkheid oefentherapie is voor iedereen in Nederland. Voorwaarden zijn er niet aan verbonden, dus het maakt in principe niet uit wat de zorgvraag is of wat de klachten zijn. Het kan zijn dat (nog) niet elke zorgverzekeraar DTO vergoedt. Het advies is daarom goed de polisvoorwaarden van de verzekering te bekijken of informatie te vragen bij de oefentherapeut.

Wanneer naar de oefentherapeut?

Oefentherapeuten-Mensendieck kijken naar het verband tussen klacht, lichaamshouding en bewegingsgewoontes en stellen voor elke patiënt een individueel behandelprogramma samen. De patiënt/cliënt krijgt inzicht in de reactie van zijn lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen.

Nek-, schouder- en rugpijn

De meest voorkomende klachten waar oefentherapeuten mee te maken hebben1 zijn nek-, schouder- en rugpijn. Maar ook voor bijvoorbeeld arbeidsrelevante klachten, neurologische, reumatische, orthopedische en psychosomatische klachten kan de patiënt/cliënt terecht.

Nascholing:

Sinds 1982 is Annette Booiman werkzaam als oefentherapeut-Mensendieck. Reeds 25 jaar ervaring heeft zij op het gebied van oefentherapie volgens de Methode Mensendieck. In de afgelopen 25 jaar heeft zij zich verder bekwaamd op diverse deelgebieden van haar vak. Ze heeft veel aanvullende cursussen gevolgd op het gebied van zwangerschap, bekkengordel problemen zoals bekkeninstabiliteit, lage rugklachten en incontinentie. Nascholingen zijn er geweest voor psychosociale/psychosomatische problematiek, spanningsgerelateerde klachten en ademhalingsproblematiek. Voor meer informatie over de gevolgde nascholingen zie: Curriculum Vitae.

© 2021 Annette Booiman Mensendieck- en Biofeedback therapeut

Roerdompstraat 35
1531 XE Wormer
+31(0) 75 642 62 65